Pengambilan Pelajar Baru

Pengambilan Pelajar Baru

Asrama Lelaki

Asrama Lelaki

Banguan B (kelas)

Banguan B (kelas)

Bangunan Kelas Dan Asrama Pelajar Hafizah

Bangunan Kelas Dan Asrama Pelajar Hafizah

Bangunan Alimah Dan Hafizah (Wanita)

Bangunan Alimah Dan Hafizah (Wanita)

Sabtu, 15 September 2012

Empat perkara yang Perlu Ditambah Dikehidupan Harian Kita



Empat perkara yang kita kena tambah buat iaitu:
  • banyakkan dakwah - sampaikan dakwah tak kira melalui apa jua saluran... contoh macam kita di alam maya, boleh sampai-sampaikan mesej dakwah melalui blog, forum dsb.
  • banyakkan taklim - bermaksud usahakan agar sering belajar, mendengar dan perdengarkan hadis-hadis Nabi SAW khususnya di rumah masing-masing. InsyAllah para malaikat akan sentiasa menaugi rumah2 yang sering diperdengarkan hadis Rasululllah SAW.
  • banyak kan ibadah - perbanyakkan melakukan ibadah, bersegera berbuat yang fardhu kemudian usaha tambahi dengan yang sunat. Penuhi hak al-quran yang menjadi menuntut kita agar sering2 membacanya, Biar dapat khatam sekurang2nya dua kali setahun. Formula untuk dapat khatam setiap enam bulan ialah dengan cara kita istiqamah membaca 2 helai atau bersamaan dengan 4 m/surat setiap hari. Jika istiqamah baca, InsyaAllah pasti dapat khatam 2 kali setahun... amenn
  • banyakkan khidmat - ringan tulang untuk membantu melakukan kerja2 amal... bermaksud sentiasa bersedia memberi khidmat/pertolongan pada sesama manusia. Contoh: tolong ibu angkat kain di jemuran, tolong ajar adik-adik buat kerja sekolah, ikut serta dalam aktiviti gotong-royong dan sebagainya. Begitu juga dengan tugasan seorang siak yang contohnya termasuk dalam kategori memberi khidmat.

Sama-sama kita membaik-pulih diri... moga Allah kurniakan kekuatan.. ameen

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sociable